dijous, 14 de gener del 2010

El somni d'una nit d'estiu



La "Midsummer Night" correspon a la nit del solstici d'estiu, celebrada des de l'antiguitat tant en les cultures mediterrànies (nit de Sant Joan) com en les celtes i sobretot en les escandinaves, en els quals punts més nòrdics es produeix l'extraordinari fenomen del "sol de mitjanit". La màgia de la nit més curta de l'any, quan la llum sembla vèncer les tenebres, es converteix en una poderosa font de imageneria en mans de Shakespeare.





''Somni d'una nit d'estiu'' és una comèdia romàntica considerada com un clàssic en la literatura teatral; en la que conviuen els quatre móns renaixentistes, fins fondre's en un final feliç de noces dobles. Teseu i Hipòlita són els representants de la noblesa; Titània, Oberón i Puck de la màgia i la fantasia, els quatre joves perduts al bosc, la incipient burgesia ciutadana i Bottom i els seus companys, la classe menestral. En l'obra es barreja la realitat i la ficció, la ciutat i el bosc encantat, els personatges reals i els imaginaris. Una comèdia plena d’equívocs amb l’enamorament, el desig i la passió com element comú a tots els personatges que hi intervenen.

Felix Mendelssohn va escriure peçes musicals inspirades en aquesta obra, que van ser utilitzades com a acompanyament musical de l'obra al llarg del s.XIX. Benjamin Britten va composar una òpera sobre el mateix tema amb el llibret de Britten i de Peter Pears.

Aquesta obra també va servir d'inspiració per a la cançó The Fairy Feller's Master-Stroke, del grup Queen.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada