dilluns, 22 de febrer del 2010

1.Quin és l’estat d’ànim de Faust? Explica’l citant frases textuals seves.

Faust té una visió pessimista del món i de tot el que l’envolta. Creu que tot el que ell fa, diu i pensa està malament i no li servirà per res i l’únic que vol fer es desaparèixer.

-“Els matins em desperto amb horror, m’agradaria plorar llàgrimes amargues quan veig que comença un altre dia que no em satisfarà ni un desig, que evitarà, amb criteri obstinat, tot plaer possible..”

-“Per això la meva existència es feixuga: la vida m’odia, la mort em desitja.”


2.Quin és el plantejament que fa Faust al principi sobre la vida i la mort? Quin dels dos aspectes li importa més? Per què?

Faust diu que la vida l’odia i que la mort el desitja. L’importa més l’aspecte de la mort ja que ell no vol seguir vivint per que pensa que és un desgraciat en tots els aspectes.

3.Al text surt la paraula “aliar-se”. Quina és l’aliança que li proposa Mefistòfeles? A canvi de què? Accepta Faust?

Mefistòfeles li diu que ell a canvi de tot el que Faust li demana (menjar, or, una noia, l’honor, magnífic plaer diví..) vol la seva ànima i Faust l’accepta.


4.Què és el primer que demana Faust després de pactar?

Que quan li posi les cadenes ell voldrà morir però quan aturi el rellotge quedarà lliure de servei, el seu temps haurà acabat i el pacte s’haurà trencat.


5. Al text hi ha una repetició de tots els elements de la vida que Faust rebutja.
Localitza-la i classifica’ls.

Maleeixo l’alta opinió que hom té de si mateix!
Maleeixo l’enlluernament de l’aparença que pressiona les nostres ments!
Maleeixo els somnis de glòria i de falsa perpetuïtat!
Maleeixo les possessions que ens afalaguen:
L’esposa i els fills, el servent i l’arada!
Maleeixo les riqueses que ens condueixen a fets massa agosarats o que ens estoven el coixí d’un llit de gresca!
Maleeixo el suc balsàmic del raïm!
Maleeixo la clemència de l’amor!
Maleeixo l’esperança! Maleeixo la fe,
i la paciència més que res!


a) Fa referència a elements que estàn relacionats amb l’imatge i aparença que els altres individuus de la societat o del nostre entorn tindràn de nosaltres.

b) En aquesta part els elements que es presenten, són els que nosaltres mateixos poseïm i el fet d’aconseguir el que vulguem amb la nostra riquesa.

c) A l’última part els elements que es presenten són més bé, sentiments i sensacions.


6. Faust basa el desencant del món que l’envolta en una antítesi. Busca-la i explica-la ¿Creus que és un precedent dels romàntics aquesta decepció del present? Argumenta la teva resposta revisant les característiques del Romanticisme.

‘'No tindràs allò que vols. Allò que vols no ho tindràs.’’
El significat d’aquesta antítesis és la contraposició entre el voler i el tenir. Potser tens moltes coses, però que per a tu no tenen importància, per tant desitges unes altres coses que no tindràs.
La relació amb el romanticisme, segons la meva opinió, seria la relació entre aquesta característica: La major importància del sentiment enfront la raó. Ja que segons l’antítesi, el que realment vols es relacionaria amb el sentiment, però alhora està present la raó ja que el que tens no t’importa.

7. Per enumerar tot el que rebutja de la vida, Faust utilitza una figura retòrica repetidament. Busca’n el nom i digues en què consisteix.

Hi ha exclamacions que comencen amb el mot Maleeixo, per tant ens trobem davant una anàfora: Repetició d’un mot al començament de frases o versos.


8. A Faust no li importa condemnar-se si pot(....) ¿Et sembla interessant la idea de la joventut eterna? ¿Creus que avui dia és un tema de moda?

Personalment no m’agrada aquesta idea, ja que hi ha moments en la vida que es corresponen amb moments que han de passar en aquell moment i no en un altre. Seria com intentar fer coses de joves, quan ja no ets jove, ja que les teves condicions físiques no seràn les mateixes.
Avui dia em sembla un tema de moda, ja que la gent es preocupa per l'imatge que tenen sobre els altres i busquem operar-nos per amagar els trets que s'identifiquen amb l'edat a la que no pertanyem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada