dimecres, 17 de febrer del 2010

FAUST


- EL PACTE AMB EL DIMONI


La tradició literari de Faust arrela en llegendes que provenen de l'Edat Mitjana. Va dedicar-se a l'alquimia, la nigromància i l'endevinació. Ben aviat la seva vida va ser recollida en un llibre popular i anònim.
Tracta d'un pacte amb el dimoni Mefistòfil: el diable li proporcionarà una vida de satisfaccions i coneixements, al final de la qual la seva ànima pasarà a ser propietat del Maligne.


- Faust segons Goethe


Existeix un juvenil esborrany conegut per Urafust, una primera pert publicada el 1808, i una segiba el 1833 que va ser la culmiació del projecte.
S'inicià amb un diàleg entre Déu i Mefistòfil. Ell se li apareix al seu gabinet d'estudi i li fa la inevitable preposició: Faust obtindrà saviesa i poder a canvi de condemnar la seva ànima. Però a diferencia d'altres versions, aquest nou Faust no té un termini fixat i el pacte es converteix en una aposta.

La primera part de l’obra es basa en una relació amorosa entre Faust i Margarida. Faust deixa embarassada a la noia, que més endavant acabarà a la presó, acusada per la mort de la seva mare.
L’ànima de Margarida será enduta pels àngels fins al cel, mentre que el dimoni (Metistòfil) demana a Faust que el segueixi.

En la segona part hi ha un progrés de poder, riquesa, coneixement i vellesa per part de Faust.
En la part final, Metistòfil apareix per endur-se l’ànima del protagonista, pero un cor d’angels apareix i se la porten al cel, salvant-la així.



- LA RECERCA DE L’ABSOLUT

Thomas Mann recrea en aquesta novel•la (Doktor Faustus), la historia d’un músic que trova la seva inspiració a través d’un pacte amb el dimoni, en el context d’un assentament polític del nazisme.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada