divendres, 28 de maig del 2010

- Fusionar els tres articles en un de sol, sintetitzant les característiques més importants d’ambdós gèneres.

Novel·la negra:

Es tracta d'una novel·la policíaca que visualitza el crim com un fenòmen social amb antecedents i conseqüències en la col·lectivitat on s'ha produït.
Es coneix com ''detective novel'', ''mystery novel'' o ''suspense novel''.

Suposa una ruptura amb tots els cànons de la narrativa policíaca anterior, passa d'una tranquilitat ambiental a la violència de la societat real. El llenguatge es transforma en col·loquial, ràpid i propi de la realitat. Aquesta novel·la té com a elements esencials la denuncia moralitzant i el contingut ideològic, juntament amb la temàtica criminal.

La novel·la negra té les seves arrels en l'acció policíaca de les ''dime novels'' nord americanes. Els canvis socials, els avenços tecnològics, les noves formes de violència o l'alliberació de costums, han impulsat el desenvolupament de la novel·la negra condicionant la seva transformació.




Novel·la policial:

Es tracta d'una novel·la en la que segons Poe nosaltres, els lectors ens convertim en personatges. Trobem una temàtica com per exemple la d'un assasinat en una única habitació tancada.

La subsistència d'aquest tipus de novel·la es posa en dubte ja que ens interessa saber com entra l'assasí en un grup de persones, els mitjans i variacions del crim,... Ens cal tornar a aquella novel·la psicològica com Macbeth i aquells assasinats de les novel·les de Dostoievsky.

En l'història de la literatura la missió de la novel·la policial es recordar aqueestes virtuts clàssiques de l'organització i premeditació de totes les obres literàries.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada